”Amerikansuomalainen hanuriprinsessa” – Viola Turpeisen (1909-1958) syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta 15.11.2009

Kirjoituksen on koonnut eri lähteistä Esa Hakala, West Palm Beach, Florida

 
 
 
 

viola1
Viola Turpeinen 1928-1929 Volum1 1

PERHE JA SOITTO URAN ALKUVAIHEET

 

Viola Irene Turpeinen syntyi 15.11.1909 Pohjois-Michiganin Championissa, nelisenkymmentä kilometriä Marquettesta länteen. Aiti Signe Irene Viitala (myöh. Tienvieri) oli syntynyt samassa kaupungissa vuonna 1892. Isä oli kaivosmies Walter, kirkonkirjojen mukaan Jalo Valdemar Turpeinen, joka oli syntynyt 1887 Kinnulan Urpilassa (vuoteen 1913 Kivijärven seurakuntaa). Hän muutti vanhempiensa Erkki ja Kaisa Stiina Turpeisen mukana Michiganiin 1890. Pian Violan syntymän jälkeen perhe asettui Crystal Fallsin länsipuolelle Iron Riveriin lähelle Wisconsinin rajaa. Ensimmäinen koti Iron Riverissä oli Cedar Avenuella ja toinen vuosia myöhemmin Maple Streetillä. Perheeseen syntyi vielä kaksi tyttöä, Eleanore vuonna 1911 ja June vuonna 1918. Heidän lisäkseen talossa asui Walterin veli Emil (Eemeli).

Viola kävi koulua Iron Riverissä ja alkoi kiinnostua noin 9 vuoden ikäisenä soittamisesta, joka oli jokapäiväistä kotona ja lähi tienoilla. Setä Eemeli soitti 2-rivistä haitaria ja isä puhalteli huuliharppua. Kotia vastapäätä Cedar Avenuella oli italialaisten Bruno Hall, josta kantautui usein musiikkia. Myös suomalaiset käyttivät ”Haalia” tanssi- ja kokouspaikkana. Violan soitto alkoi varsinaisesti silloin, kun hän sai 14-vuotiaana oman 2-rivisen harmonikan. Se ostettiin Otto Ranta nimiseltä pelimannilta, joka soitti samoilla seuduilla. Isä innosti Violaa ottamaan tunteja harmonikansoitossa,jossa parasta opetusta sai tuohon aikaan italialaisilta.

Ensimmäisen opettajan nimi oli Bianci. Hän asui kolmen mailin päässä Iron Riveristä Caspian-nimisessä kaupungissa. Isä vei Violan sinne kerran viikossa ja opetus maksoi 75 centtiä tunnilta. Se oli tuohon aikaan työmiehelle iso raha, mutta kotiväki halusi tukea vanhimman tyttären harrastusta. Nuoremmat sisarukset eivät kiinnostuneet Violan tavoin musiikista. Viola alkoi soittaa tansseja Bruno-haalilla sekä Suomalaisella Työväentalolla. Esiintymismahdollisuudet lisääntyivät ja jossakin vaiheessa 2-rivinen vaihtui pianoharmonikkaan.

MUUTTO FLORIDAAN

viola21950-Iuvulle tultaessa suomalaiset alkoivat muuttaa pois Harlemista, missä Työväentalo sijaitsi. Mustat siirtyivät vähitellen tähän kaupunginosaan ostivat lopulta Työväentalon kirkokseen. Kun Viola ja Bill huomasivat tanssiyleisönsä vähenevän, he päättivät muuttaa New Yorkista lokakuussa 1952 Lake Worthiin Floridaan.

Siellä oli niin paljon suomalaisväestöä, että he pitivät kahta haalia. Syrjälät aikoivat mennä ensin Lantanan puolelle Turistihaaliin. Siellä oli kuitenkin jo vakituiset soittajat. Sitten joku ehdotti, että he voisivat soittaa pienemmässä Worker Educational Clubin Kenttähaalissa. Violan ja Vilin tansseista tuli siellä hyvin suosittuja. Noin vuoden kuluttua haalia oli pakko laajentaa. Remontin jälkeen pariskunta siirtyi ”Keräsen huoneeksi” sanotusta vanhasta osasta isommalle puolelle. Siellä he soittivat yhdessä Violan sairastumiseen asti. Viola ja Vili tekivät vielä Floridasta käsin kesäkiertueita, jotka päättyivät vuonna 1957. Syrjälät asuivat aluksi vuokralla, kunnes ostivat vuonna 1955 oman talon Riedel Avenuelta. Viola nimitti sitä poikansoitolla rakennetuksi taloksi.

Kauan ei Viola Turpeinen saanut omasta kodistaan nauttia, kun hän sai tietää sairastavansa rintasyöpää. Sairastumisestaan huolimattåhän soitti tansseja niin pitkään kuin jaksoi. Sen jälkeen hän sai kevyemmän harmonikan, jota soitti kotinsa kuistilla. Monet ystävät kävivät tukemassa häntä vaikean sairauden aikana.

Viola Turpeinen-Syrjälä kuoli Lake Worthin sairaalassa perjantai-iltana Tapaninpäivänä 26.12.1958. Muistotilaisuudessa soitettiin William SyrjäIän säveltämä KULKIJAN SUVIAAMU, koska se oli yksi Violan lempilauluista. Oikeita hautajaisia ei tuolloin pidetty, sillä Syrjälä säilytti Viola Turpeisen tuhkauurnan kotonaan tarkoituksenaan tulla haudatuksi samaan aikaan vaimonsa kanssa.

RaivaajaSeuraava muistokirjoitus julkaistiin Raivaaja-Iehdessä.

LAKE WORTH, FLA KUULU SOITTAJA KUOLLUT

Lehtemme Floridan kirjeenvaihtaja William Marttila tiedoitti sunnuntaina puhelimella, että kuulu harmonikansoittaja Viola Turpeiaen-Syrjälä oli kuollut viime perjantai-iltana. Syynä kuolemaan oli ollut syöpä, johon hän sairastui joitakin aikoja sitten ja jota yritettiin parantaa sairaalahoidolla, mm. leikkauksilla.

Toveri Marttila kirjoittaa tapauksesta lähemmin, mutta huomautamme tässä jo, että Violan kuolemassa vaikeni hanuri, joka on soittanut laatua ja laajuutta enemmän kuin kenenkään muun Amerikan suomalaisen hanuri. Täällä Fitchburgissa esim. muistetaan, että kun Miss Turpeinen ja John Rosendahl ensimmäisen kerran tulivat soittamaan Saiman taloon konsertin ja tanssit, niin talo kerta kaikkiaan oli liian pieni heitii kuulemaan kokoontuneelle suomalaiskansalle. 625 lippua myytiin ja paljon jouduttiin taloon pyrkijöitä palauttamaan ovelta kotiinsa.

riihimakiAmerikansuomalaisen musiikin seminaari ja iltamat ’Viola Turpeinen 100’ Riihimäellä 14.11.2009

 Valtakunnallinen Amerikansuomalaisen musiikin seminaari järjestetään lauantaina 14.11.2009 klo 10 alkaen Riihimäellä Herajoen työväentalolla, Vanha Kormuntie 32, Riihimäki. Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille.

Tapahtuman päähenkilö on ”Amerikansuomalaisten hanuriprinsessa” Viola Turpeinen (1909-1958), jonka syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta 15.11. Viola Turpeisen henkilöhistoriaa valotetaan maailman parhaimpien asiantuntijoiden voimin, mukana ovat mm. James Leary USA:sta sekä Pekka Gronow, Simo Westerholm ja Toivo Tamminen Suomesta. Viola Turpeisen musiikkia esitetään videoin ja levyin.

Tapahtumassa esitetään myös muuta siirtolaismusiikkia ja takavuosien toivottuja kappaleita. Mukaan on lupautunut mm. Antero Paananen harmonikkaryhmineen sekä Kalevi Kantola. Päivän aikana on myös Vapaa estradi, jossa yleisö voi soittaa omilla tai paikanpäälta lainaamillaan hanureilla.

Iltamaosuudessakuullaan mm. Hawaii-kitaran taitajaa Heikki Jaakkolaa ja Nils­Erik Sandrenin sitran säveliä. Haitarijazzia soittaa Kalevi Kanervan trio. Herajoen kylän historiaan perehtymisen jälkeen iltamissa esiintyvät Antero Paananen, Simo Westerholm, Marko Tikka, Raukolat ja Kristina Löfström.

Tapahtuma päättyy Viola Turpeisen syntymän satavuotispäivän 15.11. puolella n. klo 01. Kahvio on avoinna koko päivän ja illan sekä iltamien ajan myös grilli. Tilaisuuden järjestää Ulkosuomalaiskulttuurin Seura ry.

Tapahtuman osallistumismaksu on 20 €. Tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan 5.11. mennessä seuran puheenjohtajalle Heikki Tammiselle, jolta voi myös tilata tarkemman ohjelman ja tiedustella tapahtuman järjestelyistä, puhelin 040-845 2773, sähköposti uksi572009@qmail.com. Samalla pyydetään ilmoittamaan osallistumisesta klo 12:n ja/tai klo 17:n ”mojakka”ruokailuun. Majoituksen Riihimäen Hotelli Seurahuoneeseen voi varata ilmoittautumisen yhteydessä tai suoraan hotellista puh. 019-716270, http://www.seurahuone.fi koodilla Viola 100.

Tervetuloa Riihimäelle!

Ulkosuomalaiskulttuurin Seura ry The Finnish Expatriate Cultural Society

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s