SALPAUSSELÄN JUURELTA KEKKOSTA MUISTELLEN

Syyskuun 3. päivä tuli kuluneeksi Presidentti Urho Kekkosen syntymästä 110 vuotta.

Kello, Kekkonen ja kirjoittaja

Henkilökohtaisesti olen tavannut Kekkosen neljä kertaa ja ne kerrat ovat olleet ikimuistoisia tapahtumia elämässäni.

Ensimmäinen tapaaminen oli Lahden Messuilla kesällä vuonna 1988, kun sain lahjoittaa Presidentti Kekkoselle valmistamani Könninkellon. Myöhemmin vein poikani Matin kanssa kellon Presidentin Linnaan ja sain itse valita kellolle paikan. Se tuli Linnan juhlasaliin mielestäni edustavalle paikalle. Yllättäen Kekkonen myös ilmestyi juhlasalin ja oli tyytyväinen kellon paikkaan.

Messuilla minulle ei suotu mahdollisuutta lukea kokonaan kelloon liittyvää luovutus- ja lahjakirjaa. Nyt sain sen tehdä, poikani seisoessa vieressäni. Presidentti halusi esitellä juhlasalia ja vieressä huoneessa olevaa olevaa Sylvin saamaa kaappikelloa. Koko ajan Kekkosen mukana kulki hänen adjutanttinsa Levo.

Päivän parin päästä sain kirjeen Linnasta. Kirjeessä oli kutsukortti Linnan Itsenäisyyspäivän juhliin. Siellä käynti oli ainutlaatuinen ja mieleenjäävä.

Seuraavana vuonna oli muutto siirtolaiseksi Amerikkaan Mainen osavaltioon ja myöhemmin Floridaan, jossa kellojen valmistus jatkui saksalaisessa Weimerin firmassa.

Luovutuspuhe

Floridassa tuli täyteen 10 vuotta ja edellisesta tapaamisesta Kekkosen kanssa , niin mieleen tuli seuraava hassu ajatus.  Olin lähdössä Suomeen ja ajattelin kirjoittaa kirjeen Kekkoselle Linnaan ja kertoa hänelle seuraava ajatukseni. Kerroin, että olen muuttanut Floridaan, jossa teen edelleenkin kuuluja Könnin kelloja, nyt Amerikan miljonääreille. Tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun lahjoitin Herra Presidentille Könnin kellon Lahden Messuilla ja silloin toivoin, että kello mittaa Herra Presidentille pitkään onnellisia ja valoisia aikoja ja lahjoittamani kello on täyttänyt nämä toiveet.

Ehkä tämä viimeinen lause puri Kekkoseen niin, että sain kirjeen Linnasta ja siinä oli sovittu tapaaminen Naantalin Kultarannassa elokuussa sovittuna päivänä. Piti vain vahvistaa tapaaminen, jonka tein heti.

Aikaa Suomessa oli kuukausi tapaamiselle, joten minulla oli erilaisia järjestelyitä sen johdosta. Hyvä ystäväni Lasse Sjöström oli silloin Suomessa ja tuonut juuri upean Amerikan autonsa Suomeen. Hänelle olin jo aikaisemmin puhunut, että hän lähtee mukaan, jos tälläinen tilaisuus tulee. Sekin asia järjestyi, kun otin Lasseen yhteyden.

Seuraavana oli asia, että mitä voin viedä lahjana Kekkoselle Floridan Pohjalaisten viirin numero 1. lisäksi. Sitten muistin, että pohjalainen helahoito olisi paikallaan ja niin hankin sen Kauhavalaisesta puukkotehtaasta ja jäin odottamaan tapaamisen sovittua ajankohtaa ja päivää.

Päivä tuli ja olin Helsingin lentoasemalla odottamassa lentoa Turkuun. Lento oli samalla lento Tukholmaan ja minulta otettiin matkan ajaksi puukko pois. Kun minulta kysyttiin, mitä paketissa on, vastasin, että ”puukko Kekkoselle”, katsottiin minua vähän ihmeissään. Mitenkähän asia olisi mennyt tänä päivänä?

Turussa oli Lasse minua vastassa ja niin siirryttiinkin hänen upeaan autoonsa, jossa edessä rekisterikilven paikalla luki USA-1. Aikaa tapaamiselle oli muutama tunti, jona aikana kävimme ravintolassa syömässä, minulla oli vielä puhe Kekoselle haussa. Muttama neuvoa antava konjakkikaan ei kuitenkaan auttanut ja aikaa tapaamiseen ei ollut enää paljoakaan. Sitten muistin ystäväni Eero Piirron tapauksen. Hänellä helsinkiläiseen

ravintolaan mennessään oli päällään pohjalainen puku ja portsari käski ottaa helahoidon pois narikkaan odottamaan. Eero vastasi, että sitä hän ei anna huolimattomien käsiin. Voisiko tämän saman kertoa myös Kekkoselle?

Lähestyttiin Naantalia ja pysähdyimme Ukko-Pekan sillalle vähän tarkistamaan vaatetusta. Kaukaa näkyi Kultaranta ja sen lipputangossa valtion lippu. Pyysin Lassea ajamaan hiljaa, kuten yleensä valtiovierailussa, ja niin hän tekikin. Ohitimme vartiokopin, sieltä vilkutettiin , että ovat tietoisia ketä on menossa ja pian eteemme ilmestyi poliisiauto, joka ohjasi meidät perille. Jonkin ajan kuluttua Presidentti Kekkonen ilmestyi terassille ja näin sain esittää terveiset Floridasta ja ojentaa ensin tervehdyksenä floridasta Floridan Pohjalaisten viirin numero 1.

Kultarannassa

Tämän jälkeen minulla oli kädessäni pohjalainen helahoito kaksisine puukkoineen, jonka annoin Kekkoselle ja toivoin, että helahoito ei joutuisi huolimattomien käsiin. Kekkosta nauratti moinen lausuma. Siirryimme hetkiseksi istumaan terassille, aikaa ei ollut paljon, sillä Presidentillä oli kiire Kalevan Kisoihin Kokkolaan.

Kiitin vierailustani ja toivotin vielä Herra Presidentille pitkään valoisia aikoja Suomen Presidenttinä.

Myöhemmin kuulin, että Kekkonen oli siirtänyt lahjoittamani Könnin kellon Orimattilan Niinikoskelle Arkistonsa suojin ja näin olenkin  joka kesä vieraillut Niinikoskella tarkistamassa kellon kuntoa.

Hyvin könniläinen mittaa aikaa eteisaulassa toivottaen vieraat tervetulleeksi UKK-arkiston suojiin Niittykoskelle.

”Aika ja ystävät kaikkoo, uskollinen ikuinen säilyy”

Esa Hakala, vapaa toimittaja

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”SALPAUSSELÄN JUURELTA KEKKOSTA MUISTELLEN

  1. Terveiset Esa Hakalalle ja kaikille amerikansuomalaisille!

    UKK:n 110-vuotisjuhlat sujuivat upeasti. Helsingissä järjestettiin säätytalossa UKK-seminaari, jonka pääpuhujana oli Tasavallan Presidentti Tarja Halonen. Hän muisteli presidentin valtaoikeuksia Kekkosen aikakaudella ja toivoi, ettei Suomen seuraavalta presidentiltä vietäisi kaikkia valtaoikeuksia!

    UKK osti Orimattilan Niinikoskelta arkiston 1971 – idean hän sai presidentti Richard Nixonilta heinäkuussa 1970 ja UKK perusti yksityisarkistonsa saman tien! Esan kaappikello siirrettiin arkistorakennukseen ja täällä se on muistona tapahtumista, joista Esa teille kirjoitti. Kekkonen selvästi arvosti kelloaan sillä Orimattilassa on vain pieni murto-osa presidentin saamista lahjoista!

    Pekka Lähteenkorva, arkistonjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s