Tucco Tour III – Lokakuu 2010

LOKAKUU 2010

Kyllä ruoka ja kalja kuuluivat Tombstonen saluunan tarjontaan. Muut huvitukset, niin kuin saluunatappelut tarjottiin maksua vastaan sitä varten rakennetussa ”kesäteatterissa”, sivukadulla.

KUVA PA 020019

 

Siinä esityksessä sama mies ammuttiin ainakin viidesti, eri syistä, sen puolituntisen aikana, kun tuota huvittelua kesti. Suomen kesäteattereissa ei ainakaan vielä ryntää esiintyjät ulosmenotielle esityksen loputtua tippiä vahtaamaan. Romaaneiltahan sekin työ on jo kaiketi kielletty Suomen laissa?

KUVA PA 030035

 

Kyllä siellä saluunassakin kävi yksi räyhääjä ja yritti ampua ”pianistin”, joka kuitenkin nykyään näyttää soittavan turisteille saksofonia ja kitaraa rytmikoneidensa säestyksellä. Roteva tarjoilija-nainen roikotti kuitenkin tuon juopon räyhääjä-ressukan korvasta retuuttaen takaisin kadulle.

Kaupungin kadulla liikkui ympäristönsä mukaisesti pukeutuneita ”lännen asukkeja”. Hauturi koko-mustissaan ja muutama lehmipoika hevosineen ja myös postivaunuineen saivat turistien kameroiden varauksettoman huomion osakseen. Maan vetovoimaakin uhmaava, kurenliiveillä huippuunsa nostatettu tunnelma näytti olevan muodissa kylän leideillä.

KUVA PA 020032

 

Jos oikein ymmärsin, niin tuo turistirysä oli toiseksi vetävin pyydys Aritzonassa, Gran Canyonin jälkeen. Kylän kauppiaat yrittivät vielä kaikenlaisella rihkamalla houkutella viimeisetkin taalat pois turistien taskuista.

Paluumatkalla Tucsoniin mentiin tarkastuspisteen läpi, jossa yritetään estää laittomien maahan tulijoiden eteneminen täällä lähellä Mexicon rajaa.

KUVA PA 040005

 

Phoenixin kaupungissa tapasin täällä vakituiseen asuvan Kivisen pariskunnan, Tiinan ja Jarmon. Sain taas tankattua heiltä paljon paikallistietoa täältä eteläisestä Aritzonasta.

Saavuin määränpäähäni Yumaan jo hyvissä ajoin. Olin ensin pari yötä kaupungin keskustan lähellä rv parkissa, josta käsin etsin sitten sopivan paikan kolmelle viimeiselle viikolle. Yuman esitelehtisessä on listattuna 36 kpl rv-parkkeja ja olen huomannut, että läheskään kaikki eivät ole edes päässeet tuohon listaan mukaan. Tämä on todellista karavaanareiden asuma-aluetta. Tänne rientävät sadat (vai tuhannet vai sadattuhannet?) pohjoisen asukit viettämään talveaan.

Naapurissani on mm. eläkeläispariskunta, jotka jo vuosia sitten on luopunut kiinteästä asumuksestaan ja viettävät nyt 6 kuukautta ensin täällä ja jatkavat sitten taas johonkin. Lapsensa ovat levittäytyneet ympäri Amerikkaa, joten näin he myös helposti tapaavat omaisiaan.

KUVA PA 140003

Kävin sunnuntaina pikku-tucolla Californiassa. Siihen riittää 5 minuutin ajo, yli Colorado-joen. Pistäydyin samalla vajaan 10 mailin päässä rajanylityspaikalla Mexicoon, jonne minä en kuitenkaan mennyt. USA:n puolella on suuri parkkipaikka, josta ihmiset kävelevät yli rajan, Los Algodones:in  kaupunkiin. On kuulemma suosittua käydä mm. hoidattamassa hampaita yms. rajan takana. Tasokkaat hoidot siellä ovat huomattavasti halvemmat, kuin täällä rajan pohjoispuolella.

KUVA PA 100003

 

Muuten vietän nyt aikaani Tuccoja huoltaen ja valmistellen niiden varastointia johonkin paikalliseen varasto-yritykseen. Taivasalla, aidattuun ja turvalliseen varastoon maksu on n. 30 taalaa kuukaudessa ja valinnan varaa ja kapasiteettia tuntuu nyt olevan.

Yuma on matalista rakennuksista rakennettu pieni kaupunki, kuuman ja kuivan erämaan reunalla. Joukossa on hökkelialueita mutta myös paljon kauniita rakennuksia viheralueineen palmupuiden katveessa.

PA 170027
PA 170019
PA 170021

Alueen mahtavilla viljelyksillä on laaja kastelukanavajärjestelmä, joka tankkaa itsensä Colorado-joesta. Täällä viljellään kaikenlaisia salaatteja, meloneita, puuvillaa ja monia muita etelän-hetelmiä.

KUVA PA 100010

 

Joessa näyttää nyt vesi olevan aika vähissä, mutta valokuvien perusteella tulva-aikana joki kasvaa moninkertaiseksi. Espanjan kieli kuuluu olevan yleisesti käytössä täällä, koska noin puolet asukkaista on Meksikosta lähtöisin.

Kaupunki on kuuluisa mm. vankilastaan, joka perustettiin tänne 1876 ja jo 33 vuoden jälkeen suljettiin tilanahtauden ja kalliin ylläpitonsa vuoksi.

KUVA PA 150020

Karu luonto luo puitteet monille rakenteille ja niinpä kaupungin yksi kävelypuistokin on vailla enempää vehreyttä. Siinä hiekkamontun pohjalle on aseteltu kauniisti kiemurteleva betonilaatta-polku reippaan kävelyretken pohjaksi.

KUVA PA 150007

 

Löytyy kaupungista myös lähiöbaari, josta ei tieto leviä.

KUVA PA 150022

Mantereen itäosissa ihmiset sanovat tätä länsiosaa ”rv friendly” ja todella tämä on karavaanareiden suosikkialuetta talvella. Toisin kuin Floridassa, täällä on ilmanala erittäin kuiva, mikä takaa mm. hyvän säilyvyyden sähkö-, yms. laitteille.

KUVA PA 170012

 Tucsonin lähellä on mm. valtava aktiivikäytöstä poistettujen lentokoneiden varasto erämaassa. Osa ilmeisesti romutettavina, mutta osa ilmeisesti ”kaiken varalta, jos tarvitaan”. Sanovat, että täällä ei rauta ruostu.

Nyt päivälämpötilat ovat yli +30C ja yöllä vähän alle +20C.  Talvikuukausina, tammi…helmikuussa voi yölämpötila painua joskus jopa lähelle nollaa.  Ennätyskylmä on olut 1937,  -7C  ja kuuminta 1979,  +51C.

Tucco Tour jatkuu vielä keväällä ja silloin on tarkoitus tehdä koukkaus USA:n luoteisimpaan nurkkaan, Alaskaan ja sieltä palata takaisin loppukesästä Floridaan. Nyt kuitenkin on koko retki noin puolivälissä ja matkaa on taitettu Floridasta alkaen kolmessa kuukaudessa vähän yli 12000 km.  Pikku-tukkokin on kierrellyt lähiseutuja samaan aikaan n. 1500 km.

KUVA PA 030001

 

Mukavia muistoja, huikeita maisemia ja monenmoista nähtävää on tarjonnut tämä retki.

Täällä on tilaa ja täällä on helppoa ja turvallista liikkua. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hintataso kaupoissa on selvästi alhaisempi, kuin Suomessa. ”Eläkkeen” ostovoimakin on nyt  noin 1,4 kertainen jo pelkän valuuttojen kurssieron vuoksi.

Tucot jäävät nyt auringon paahteelta peitettyinä viettämään hyväkuntoisina talvilomaa  tänne Yumaan ja ovat näin valmiina jatkamaan reissua keväällä 2011.

Adios,  jiipee

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s