Esa Hakalan puhe Floridan Pohjaisten 35-vuotisjuhlassa

Esa Hakala, Floridan Pohjaisten ensimmäinen puheenjohtaja

HYVÄT JUHLAVIERAAT

Tänään meillä on syy ja ilo juhlia 35-vuotta täyttävää Floridan Pohjalais-seuraa.

Seuran yhtenä perustajana ja sen ensinmäisenä puheenjohtajana kerron lyhyesti miten seura sai alkunsa.
Oli vuosi 1975 – kun yhdessä Rajasaaren Jussin ja muutaman muun pohjalaisen kanssa oli puhetta Pohjalais -seuran perustamisesta tänne Floridaan, koska Karjalaisillakin on oma seuransa täällä.

Sain tehtäväksi laittaa radioon kokouskutsun joka toikin Turisklubin pikku saliin runsaan joukon pohjalaisia keskustelemaan oman seuran perustamisesta tänne Floridaan.

Minut valittiin puheenjohtajaksi kokoukselle, jonka jälkeen alkoi vilkas keskustelu puolesta että vastaaan. ”Täällä on jo tarpeeksi seuroja ei enää uusia tarvita”, oli jonkun vastaus.
Ensimmäinen kokous oli sekava, joten päätettiin miettiä asiaa seuraavaan kokoukseen kuukauden kuluttua. Uusi kokous kutsuttiin koolle Turistiklubin pikku saliin ja jälleen paikalle
saapui runsaasti väkeä, joukossa paljon uusiakin kasvoja.

Jälleen alkoi vilkas keskustelu, jonka jälkeen päätettiin pitää äänestys seuran perustamisesta tänne Floridaan. Seuran perustamisen kannatus voitti ja näin Floridan Pohjalais-Seura perustetiin Floridan Palmurannoille.

Kokous valitsi minut puheenjohtajakseen ja varalle Wäinö Heinosen. Sihteriksi Akseli Aunion, jäsenkirjuriksi Aili Kentin ja jäsenmaksuksi kolme dollaria.

Vilkas toiminta alkoi heti Turistiklubin suojissa. Kerran kuukaudessa oli kokoukset. Pohjalaisia iltamia pidettiin ja esiintyjä vieraita Pohjanmaalta että muualta Suomesta saapui talven aikana tänne Floridaan. Niin Turisktilubi kuin Kenttahaalikin täyttyi joka kerta salin täydeltä ja nautti ohjelmasta.

Muistan kun kerran olimme Midnight Sun-Motellin bussilla hakemassa Pohjalaisia esiintyjävieraita Miamin lentokentälla, mukana Jänkä haitareineen ja minulle pohjalainen puku helahoitoneen. Kentällä poliisit alkoivat kysellä, keitä olemme ja ketä vastassa?

Jänkä selitti heille espanjaksi asian ja niin saimme jatkaa matkaa ja pian Jänkän haitarin sävelet toivottivat pohjalaiset vieramme tervetulleeksi Floridaan.

Mahtaisiko edellä oleva onnistua tänä päivänä?

Eri seurat alkoivat pitää tansseja Lake Worhin Casinolla, ja näin myös tekivät Floridan pohjalaiset. Olimme mukana Lake Worthin ja Lantanan Jouluparaatissa. Otimme osaa Amerikan 200-juhlavuoden paraatiin Lake Worthissa. Juuri oli solmittu Lantana-Lapua ystävyyskaupunkisuhde, joka näkyin paraatissa näyttävästi.

Olimme ensimmäiset,jotka olimme mukana lapion kanssa tulevan Sairaskodin paikalla ja iskimme lapiomme maahan ja näin Sairaskoti sai alkunsa. Viime keväänä lapio sai kunnia paikan Lepokodin seinällä, muistona tästä tilaisuudesta. Työnsimme rakentaja Ahon lahjoittamat kottikärryt  Lepokodilta Turistiklubille,  jossa Pohjalaisissa Iltamissa huutokaupattiin kottikärryt. Koko illan tuotto meni Sairaskodin hyväksi. Myös pohjalaiset lunastivat kaksi paikkaa Lepokodille vähävaraiselle pohjalaiselle 300 dollaria/paikka. Emme tiedä käyttikö sitä kukaan?

Seura kun täytti viisi vuotta päätettiin tehdä seuran nimissä Juhlamatka Suomeen, jonka hoiti Finnair ja Marjatta Haapaniemi.

Meitä lähti täältä iloinen 40-hengen ryhmä kohti Suomea ja Pohjanmaata,jossa meille oli järjestetty neljän päivän ohjelma. Aluksi saavuimme Vaasaan, missä meidät vastaanotettiin juhlavin menoin. Mieskuoro Pohjanmiehet lauluin, Vaasan läänin maaherra Kangasiemen tervetulotoivotuksin, Yleisradion haastattelut, y.m.  Kerrassaan mahtava vastaanotto.

Majapaikkamme oli keskellä Vaasaa Hotelli Central .

Kiireinen koneenvaihto Helsingissä  johti siihen että matkatavarat eivät ehtineet Vaasaan lähtevään koneeseen, vaan ne tulivat myöhemmin. Kiire hotellista oli maaherra ja rouva Kangasniemen vastaanotolle,  jonka jälkeen oli odottamassa suuri Iltajuhla hotellin juhlasalissa.
Iltajuhlan oli järjestänyt Vaasa lehti syömineen ja juomineen.  Onneksi matkalaukut olivat jo odottaassa hotellin aulassa ja näin naisväki sain pukeutua iltaa varten samoin kuin miehetkin.

Iltajuhla oli oli varmasti jokaiselle mielenjäävä joka jatkui  pikkutunneille saakka. Aamulla oli aikainen herätys, aamupala ja hotellin edessa odotti jo bussi ja matka Ilmajoelle alkoi.

Ilkan kentällä oli Ilmajoen kunnanjohtaja Kiskola kunnan johdon kanssa meitä vastaanottamassa ja suuri joukko llmajokisia ystäviämme. Jussin Kestikartanossa odotti kunnan tarjoama pohjalainen pitopöytä, joka
maistui jokaiselle pohjalaisine herkkuineen.

Tämän jälkeen käytiin ihailemassa laaja lakeutta Ilmajoella ja nautittiin Alajoki-saunalla paistetusta makkarasta, kotikaljasta ja kotijuustosta. Kierroksen jälkeen jokainen majoittui Ilmajokisiin perheisiin jonka oli järjestänyt Floridassakin vieraillut viihdekuoro Marit ja Mikot.

Illalla odotti jälleen juhla Kurikassa kun TV-2 nauhoitti ohjelman Iltamat Piirroon Eeron Pihas. Ohjelma on näyetty pariinkin kertaan Suomen TV:ssä.

Iltamyöhällä ryhmä palasi ja majoittui Ilmajokisiin perheisiin.

Kolmas vierailu päivä alkoi Seinäjoella, jossa ryhmä majoittui hotelli Sorsanpesään ja valmistautui iltaa varten, jonka nyt oli järjestänyt Seinäjoen kaupunki. Jälleen runsas tarjoilu juomineen ja välillä kohotet-tiin maljoja ystävyyden merkeissä. Ilta jatkui yli puolen yön.

Aamupalan jälkeen odotti jälleen bussi, neljäs ja viimeinen vierailupäivä ja matka Lapualle Lantanan ystävyyskaupunkiin seuraavaksi. Lapualla meitä oli vastassa kaupinginjohtaja Kimmo Karttunen ja piispa
Yrjö Sariola, aluksi tutustuttiin Lapuan Tuomiokirkkoon.

Muisteltiin sitä surullista aamua kun koko maailman tietoisuuteen tuli uutinen Lapuan Patruunatehtaalla tapahtuneesta rajähdyksestä, jossa menehtyi 40 tehtaan työntekijää. Floridan Pohjalaiset järjestivät uhrien omaisille keräyksen myös täällä Floridassa ja keräys rahat lähettettiin suoraa Lapulle.

Lapuan Ulkomuseolle oli järjestetty päivä juhla pohjalaisen pitopöydän ja ohjelman myötä. Tilaisuudessa seuramme sihteeri Aksel Aumo toi juhlaan Floridan Pohjalaisten, suomalaisen kirkon ja Lantanan kaupungin tervehdykset.

Tämän jälkeen vierailu ohjelma päättyi ja jokainen jatkoi matkaa sukulaistensa luokse kesän viettoon.

Matkamme päätteeksi mukana ollut Katajiston Arvo kertoili, että hyvin on
matka mennyt kun ei vasta ole kuin seitsemän pitopöytää nautittu ja matka on vasta alussa.

Näin olen kertonut Floridan Pohjalais-Seuran tapahtumista, kun olin seuran puheenjohtajana ensinmäiset viisi vuotta.

On kaksi asiaa mistä voin olla ylpeä ja ne liittyvät siirtolaisuuteen.

Ensinmäinen on se,  että tänään me voimme juhlia 35-vuotta täyttävää Pohjalais-seuraa jonka yhtenä perustajana olen ollut.

Toinen se että olen saanut syntymäkotini Hakalan talon Ilmajoelta siirrettyä MAAILMAN RAITILLE Peräseinäjoen Kalajärvelle ja se on muistona iso-isäni Matti Hakalan Amerikan rahoilla tienaama talo, jonka paappani rakensi Ilmajoelle tämän vuosisadan alussa.

Helppoja eivät kaikki nämä vuodet ole olleet,on ollut monenlaisia vastuksia mutta pohjalaisella Sisulla olen nämä voittanut.

Toivotan tänä iltana Floridan Pohjalaisille Paljon Onnea ja Menestystä vielä vuosiksi eteenpäin.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Esa Hakalan puhe Floridan Pohjaisten 35-vuotisjuhlassa

 1. Hyva Esa! Parhaat onnittelumme Floridan Pohjalaisille ja Sinulle, Esa!
  Meilla on ollut ilo olla mukana monessa Pohjalaisten tapahtumassa,mihin sina johtokuntasi
  kanssa olitte jarjestaneet loistavaa ohjelmaa, esim. monia korkeatasoisia vierailuja Suomesta,
  Otit puheenjohtajuutesi vakavasti ja olit ylpea Floridan Pohjalais Seuran menestyksesta.
  Toivotammekin jatkuvaa menestysta Seurallenne,
  Marianne ja Arvi Parssinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s