Me vain halusimme vakuuttaa talomme!

Lainanantaja voi vaatia täysiarvoisen talovakuutuksen

Ostimme vaimoni kanssa talon Boynton Beachiltä  maaliskuun lopussa 2010. Tuolloin asuimme vielä Lake Worthissa vuokraamassamme asunnossa. Kun Amerikassa ostaa kiinteistön  ja tarvitsee siihen kiinnelainan, lainanantaja edellyttää täysiarvoisen vakuutuksen hankkimista kiinteistölle. Kiinteistökauppaa ei voi edes tehda ennenkuin vakuutus uudelle talolle on hankittu.  Koska emme vielä asuneet uudessa kodissamme, tuli vakuutusmaksun laskutusosoitteeksi tietysti vanha osoitteemme Lake Worthissa. Amerikassa vakuutusmaksun voi veloittaa kiinteistökaupan yhteydessä kaupanvahvistaja (Title company) joka pidättää vakuutusmaksun tilillensä jo kauppaa päätettäessä. Maksun voi hoitaa myös itse, jolloin säästää ylimääräisiä kuluja.  Päätimme säästää nämäkin meille tarpeelliset ylimääräiset sataset ja maksoimme vakuutusmaksun suoraan vakuutuyhtiölle.  Muuttopäiväksi varmistui aprillipäivä, huhtikuun ensimmäinen. Teimme asianmukaisen muuttoilmoituksen postiin ja vakuutuksen antaja teki tarpeelliset muutokset vakuutukseemme.

Kaikki vaikutti olevan nyt hyvin.

Vuonna 2011 ennen vakuutusmaksun  erääntymistä saimme vakuutusyhtiolta huomautuksen ”courtesy reminder”, jonka posti ilmeisesti oli kääntanyt uuteen osoitteeseemme.  Lähetin shekin vakuutusyhtiöön.  

Kaikki oli edelleenkin hyvin.

Elokuussa 2012 sitten alkoi tapahtumaan.  Olimme päättaneet uudelleenrahoittaa talon 15 vuoden lainalla, koska korko oli pudonnut lähes 2.5 %  ja lainan hoitokustannukset alenisivat dramaattisesti.  Paperityöt pistettiin käyntiin ja kaikki eteni suunnitellusti. Anomus hyväksyttiin ja laina myönnettiin. Lainanantajalle piti vain toimittaa kopio talon arvon tarkastuksesta (surveysta),  kaupanvahvistajan todistus (title insurance policy) ja talovakuutuksen kopio (home insurance declaratioon page).

Kaikki paperit löytyivät, paitsi kuitti talon vakuutuksesta.

Soitimme vakuutuksen antaneen yhtiön edustajalle, joka lupasi lähettää tarvittavan sivun sähköpostilla. Sähköpostia ei kuitenkaan tullutkaan, vaaan agentin puhelinsoitto.  Vakuutusyhtiön edustaja kertoi, että, vakuutuksemme oli jo peruutettu maksamattoman laskun takia…

Kaikki ei ollutkaan enää hyvin.

Olimme siis olleet ilman vakuutusta tässä vaiheessa jo viisi kuukautta. Hämmentyneenä ihmettelimme, kuinka näin on edes voinut tapahtua. Ilman vakuutusta emme saakaan uutta rahoitusta ja pankki hylkää hakemuksemme.  Jos rahoituslaitos huomaa että vakuutusta ei ole voimassa, ottavat he sumeilematta meidän laskuumme uuden vakuutuksen millä hinnalla hyvänsä.

Vakuutusedustajallamme ei ollut meille kunnon vastausta varsin aiheellisiin kysymyksiimme. Edustaja ehdotti uuden vakuutushakemuksen tekemistä, tosin uusilla Citizens-yhtiön vakuutuksilla olisi 30 päivän odotusaika. Lisäpainetta vakuutusasian pikaiseen hoitoon toi myös osaltaan hurrikaani Isaac, joka oli ottamassa Etelä-Floridan tähtäimeensä.

Väärä vakuutustodistus

Vakuutusedustaja lähetti lopulta meille tarvittavan vakuutustodistuksen, jolla voisimme saada lainajärjestelyt päätökseen. Tarvittava paperi oli kuitenkin jopa perusteiltaan väärä, väärä pankki, väärä osoite ja väärät lainatiedot.  Yllättäen lainan haltijaksi olikin tullut aivan eri pankki, tilinumerot viittasivat sen pankin tilille, jossa meillä ei ole kuin shekkitili. Vakuutusselvitykseen oli merkitty jopa tämän pankin, Chasen lainanumero, josta emme tienneet mitään. Osoitteena kuitenkin oli edelleen entisen vuokra-asuntomme osoite Lake Worthiin. Koska muutostamme oli kulunut jo yli vuosi, ei postia enää oltu käännytetty uuteen osoitteeseemme, vaan kaikki pankin  kirjeenvaihto oli palautettu lähettäjälle. Pankki oli tietysti lähettänyt kaikki kirjeet takaisin vakuutusyhtiölle, koska pankille olimme täysin tuntemattomia.

Päätin itse käydä tarkastamassa Chasen konttorissa, mista ihmeestä on kyse. Lainanumero oli aivan todellinen mutta johti aivan eri ositteeseen, lainanottajat olivat meille aivan tuntemattomia.

Nyt olivat ymmällään meidän lisäksemme myös vakuutusyhtiö ja pankki.

Vakuutusasiamiehemme pystyi vain ihmettelemään, miksi alkuperäinen lainanantaja ei ollut tehtäviensä tasalla ja vaatinut vakuutusta kiinteistöön jo puoli vuotta aikaisemmin.

Jonkunhan tämä sotku on selvitettävä

Viimein päätimme itse ryhtyä selvittämään tilannetta. Soitimme vakuutusyhtiöömme ja kysyimme jo tiukalla äänensävyllä miksi tilanne oli päässyt tälläiseksi asiakasta informoimatta. Nyt kaikki vaikutti olevan jo liian myöhäistä. Vakuutusyhtiö ei voi ottaa meitä uudelleen enää asiakkaaksi, koska vakuutuksen irtisanominen maksamattomien laskujen vuoksi oli tapahtunut jo yli 45 päivää aikaisemmin.  Vakuutusyhtiö myös ilmoitti, että vakuutusasiamiehellemme oli lähetetty kolme ilmoitusta maksamattomasta vakuutuksesta, ensin tammikuussa 2012, sitten helmikuussa ja viimeisen kaksi viikkoa vakuutusmaksun eräpäivän jälkeen.

Vakuutusasiamiehemme oli tietysti asiasta hämillään ja kertoi hänellä olevan satoja asiakkaita, joten hän ei voi seurata niitä kaikkia kuitenkaan, vaikka tietokoneen näyttö olisi täynnä punaisia varoituslippuja. Vakuutusasiamiehen mielestä asiakas on aina itse vastuussa maksuistaan, tapahtui sitten mitä virheitä tahansa missä tahansa, vakuutusyhtiössä, vakuutusagentin toimistossa tai pankissa.

Kaikeksi onneksi vakuutusyhtiömme antoi meille yhtiön toisen vakuutusasiamiehen osoitteen. Uusi asiamies sai meille uuden talovakuutuksen toisesta vakuutusyhtiöstä voimaan yhdessä päivässä. Alkuperäisen vakuutusasiamiehemme tulkinta 30 päivän vakuutuksen voimaansaamissaika osoittautui siis tuulesta temmatuksi väitteeksi.  Vakuutusmaksu tosin nousi $500 dollaria vuodessa.

 Kaksi päivää vakuutuksen alkamisesta julistettiin alueellemme tornadovaroitus.  Tuumasimme vain, jotta olipa hyvä, että aloitimme oma-aloitteisen vakuutuksen etsinnän, emmekä jääneet odottelemaan.  Pahimmassa tapauksessa myrskyn jälkeen meille ei olisi jäänyt kuin romuläjä tontille ja vuorenkokoinen velka.

Tällä hetkellä asia on Floridan vakuutuskomissaarin käsittelyssä. Nyt varmaan vakuutusvirkailijoillakin on muuta puuhastelua, kuin ulkoiluharrastukset….

– Kirjoittajan nimi on toimituksen tiedossa

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s