Hämmästyttävä St Andrewsin luterilainen kirkkko

Hämmästyttävä St Andrewsin luterilainen kirkkko

Toista vuotta täällä talvea viettävänä ei voi muuta kuin hämmästellä  sitä millä aktiivisuudella suomalaiset osallistuvat jumalanpalveluksiimme. Kirkkosali on normaalisunnuntaisinkin vähintään puolillaan. Tämä yli sadan ihmisen joukko – lumilinnut Suomesta ja Kanadasta ja eri pohjoisosavaltioista USA:sta on hieno voimavara. He eivät ole kuitenkaan seurakunnan äseniä eikä heillä ole äänestysoikeutta.

Halutessaan he voivat liittyä kausijäseniksi (associate member), tämä tuo heille oikeuden puhua seurakunnan kokouksissa, muttei äänestysoikeutta. Olisi aika korjata tämä epäkohta ja muuttaa säännöt niin, että myös kausijäsenillä olisi äänestysoikeus ja kaikilla kokouksiin osallistuvilla puheoikeus. Näin he pääsisivät osallistumaan päätöksentekoon kirkkovaltuuston koostumuksesta ja seurakunnan talousasioista. Evangelic Lutheran Church of America´n (ELCA) sääntö sanoo, että vain paikalliset saavat äänestää. Olisi aika muuttaa tämä sääntö esimerkiksi niin että yli kolme kuukautta paikkakunnalla olevat saavat halutessaan äänestysoikeuden.

Äänestysoikeus on saatava. Tämä avaisi uusia mahdollisuuksia vaikuttaa moniin asioihin, kuten esimerkiksi seurakuntavaltuuston koostumukseen, kirkonmenojen aloitusaikaan, laulu- ja musiikkitilaisuuksien järjestelyihin ja vaikkapa nuorille suunnatun toiminna järjestelyyn …monilla muilla ideoilla on mahdollisuus tulla käsitellyksi kokonaan uudella tavalla.

Seurakunnan talous ollut ongelma pitkän aikaa. Kolehti ja muu keräystuotto ei ole riittänyt kattamaan menoja ja eteenpäin on selvitty purkamalla aikaisempien sukupolvien tekemiä lahjoituksia. Täällä kiinteästi asuvien suomalaisten määrä on pienentynyt. Toisaalta osa-aikaisena täällä asuvien joukko on kasvanut ja on edelleen oimakkaassa kasvussa.

Tämä on hyvä mahdollisuus kirkollemme ja se tulisi saada hyödynnetyksi. Seurakunnallamme on on kaksi virallista kieltä: suomi ja englanti. Molemmille kieliryhmille on löydettävä tilaa toimia, molempia tarvitaan, ei toistemme kustannuksella vaan toisiamme tukien, niin että yhdessä olemme enemmän kuin kaksi.

Kirkkoamme voidaan hyvällä syyllä sanoa hämmästyttäväksi, koska se on huolimatta talouden rajoitteista edelleen pystynyt toimimaan täysipainoisesti vapaaehtoistyötä tekevien seurakuntalaisten avulla.

Tulkaa osallistumaan ja puhumaan tämän asian puolesta, vuosikokouksessa tulee voida puhua molemmilla kielillä. Vain aktiivisuudella voit vaikuttaa. Seuraava mahdollisuus on sunnuntaina 22.12.2013 kello 10:n jumalanpalveluksen jälkeen

…Joulurauhaa…

Markku Auer
Lumilintuna toista vuotta

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Hämmästyttävä St Andrewsin luterilainen kirkkko

 1. Ei enää oikein kiinnosta koko St Andrewin kirkko. Siellä toimitaan kirkkolain vastaisesti, papiksi vihkimätön toimittaa ehtoollispalveluksia ja muutenkin esiintyy kirkon pappina. Näitä huijareita on Florida ja USA täynnä, aina jostain joku putkahtaa. Kaiken lisäksi kirkko sijaitsee aivan väärässä paikassa, ei kukaan normaali-ihminen lähde sinne illalla ja päivälläkin tuntuu huteralta. Turha siinä on esi-isiin vedota – maailmaa muuttuu ja me kaikki sen mukana.

  1. En todellakaan tiedä onko täällä Floridan kirkossa toiminut liturgisissa tehtävissä joskus toiminut ei papiksi vihitty henkilö. Sillä siinä tehtävässä täytyy olla oikeutetusti pappi. Saarnaamisoikeuden voi myöntää seurakunnan kirkkoherra,sekä ehtoollisavustajana yhdessä papin kanssa, myös maallikkojäsen joka jakaa ehtoollisviinin, tähänkin tarvitaan seurakunnan esipaimenen lupa,tai hän siis kutsuu ehtoollisavustajan itselleen.
   Näissäkin tehtävissä tarvitaan vahva usko Jumalaan.
   Lämpimin siunaavin ajatuksin Raija Sipinen.
   Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Jyväskylä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s