Hedvig ja Heikki Vainionpään Sukuseura ry.

 

vainionpaasuku2016
Peräseinäjoen Kannonmäeltä juurensa saanut ja jo ympäri Suomea hajaantuneen, Vainionpään sukuseuran vuosikokous ja vuosijuhla järjestettiin nyt vuorostaan Tampereella Marjo Uusi-Kakkurin järjestämänä.

Peräseinäjoen Kannonmäeltä juurensa saanut ja jo ympäri Suomea hajaantuneen, Vainionpään sukuseuran vuosikokous ja vuosijuhla järjestettiin nyt vuorostaan Tampereella  Marjo Uusi-Kakkurin järjestämänä.

Meillä on tapana järjestää sukukokous aina eri paikkakunnilla ja nyt kokoonnuttiin Teopoliksessa joka sijaitsee entisen Tampereen Yleisen sairaalan talousrakennuksessa. Meitähän on Vainionpään sisaruksien jälkeläisiä 4 sukuhaaraa vaikka vanhassa Vainionpäässä oli myös kolme aikamiespoikaa niin yksikään ei saanut jälkeläisiä. Sukuseuran pieni ongelma onkin, että yhtään Vainionpää nimistä ei sukuseuraan kuulu, koska kaikki Vainionpään tyttäret ottivat miehensä nimen. Nyt näitä jälkeläisiä on kuitenkin vielä elossa 196 henkilöä joista nyt oli kokouksessa ja kuvassa 55 ja kuvaaja, jotkut olivat jo ehtineet lähteäkin muitten kiireiden takia.

Meillä on tapana aloittaa yhdessäolo ruokailulla, koska suurin osa tulee matkojen päästä eikä kokouksessa ole mielekästä olla kurnivin vatsoin.

Varsinainen kokous alkoi Marjo Uusi-Kakkurin esitelmällä, hän selosti ensin Tampereen Yleisen sairaalan historiaa jossa sivusi sairaalan käyttöä niin vapaus- kuin myöhemmissäkin sodissa ja aina välillä siviilikäytössäkin. Marjo oli kerännyt muisteloita sairaalan entisten ylilääkäreiden erilaisista persoonista ja jopa vitsejä heistä. Yllätys varmaan meistä monelle oli, että monet nykyisistä ja jo kuolleista jäsenistämme olivat opiskelleet juuri näissä rakennuksissa joissa nyt kokoustettiin.

Tamperehan joutui vapaussodassa yhdeksi päänäyttämöksi jossa sukumme kantavanhempiemme poka suojeluskuntalainen Juho (Jussi) Vainionpää taisteli valkoisten rintamalla ja jonka joukko-osastoa ja tehtäviä Marjo oli yrittänyt selvittää. Todennäköisesti Jussi toimi Laurilan joukko-osastossa mutta siitä ei ole aivan täyttä varmuutta. Koska sukumme jäsenet ovat vielä osaksi niin nuoria ettei kaikista Suomen käymistä sodista ole henkilökohtaisia kokemuksia selosti Marjo hyvin tarkkaan Tampereen valtaukseen johtaneita tapahtumia ja kokouksen jälkeen suurimmalle osalle oli järjestynyt retki Vapriikkiin jossa oli 1918 tapahtumista koottu näyttely. Meitä vei Vapriikkiin linja-auto joka oli melkein täynnä. Me kierrettiin ensin vapaussodan paikkoja jossa muistitietojen mukaan Jussin oletettiin taistelleen. Vapriikin vapaussodan näyttely oli hyvin mielenkiintoinen vaikka jotkut naiset eivät tykänneetkään, kun siellä oli arkussa oleva aivan luonnollisen näköinen kaatunut vainaja ja reessä kaksi jäätynyttä vain osaksi huovalla peitettynä. Oikea tykki ampui miesten komennon mukaan valtavia pamauksia. Muita näyttelyitä oli nukkenäyttely ja kivinäyttely, jalat vain rappusissa väsyivät, että oli pakko istahtaa munkkikahville.

Ennen kokousta jo olimme kiertäneet sairaalarakennukset katsellen ammusten tekemiä jälkiä kivijaloissa, seinät olivat kyllä paikatut samoin kuin toisessa maailmansodassa pommituksen aiheuttamat vauriot.

Varsinainen kokous sujui Puheenjohtaja Tuija Hautakorven johdolla rutiinilla ja toimihenkilövalinnat sääntöjen mukaan puheenjohtajana jatkaa Tuija Hautakorpi ja sihteerinä Kati Nironen. Seuraava vuosikokous päätettiin pitää Alajärvellä asuvien Oravan perheen vastuulla mutta pitopaikaksi ehdotettiin Peräseinäjoen Kalajärveä jos vain paikasta päästään sopimukseen. Kokouksen jälkeen oli arpajaiset johon jäsenet olivat tuoneet ison määrän erilaisia palkintoja.

Vapriikkikierroksen jälkeen meille tarjottiin vielä iltapala kahvin tai teen kera, että jokainen jaksaa ajaa kotikonnuilleen jos eivät halua yöpyä Tampereella.

Kokonaisuutena päivä oli taas onnistunut, oli kiva nähdä sukulaisia joita ainakaan kaikkia ei muuten näe kuin näissä kokouksissa.

Lahdessa 14.08.2016
Raimo Aittasalo
Kuvat Raimo Aittasalo
raimojaakko.aittasalo@pp.inet.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s